onsdag 10 december 2008

Studieresans betydelse för tuismens framväxt i Europa

Studenten har under en lång tid haft stor betydelse för samhällsutvecklingen. Studieresan började i slutet av 1500-talet bland den europeiska adeln. Under 1600-talet började dessa bildningsresor ta fart och det framförallt i England där man talade om vikten att genomföra 'The Grand Tour”. Det är möjligt att, utifrån detta begrepp, härleda ordet tourism (turism).

Även i Sverige begav sig storbondens och adelns söner iväg på bildningsresor ut i Europa. Resandet ansågs vara en god fostran för det fortsatta livet. Det engelska idealet, enligt författaren Francis bacon, för dessa bildningsresor var att eleven skulle behärska språket i de länder han besökte, denne skulle också sträva efter att träffa framstående personer, och se viktiga byggnader som kyrkor, handelshus och försvarsanläggningar. Men studenten uppmanades också bevittna kröningar och avrättningar. Inte helt olikt vår moderna form av katastrofturism…

Dessa studieresor blev så omfattande att det slutligen började tillverkas reseguider av modern karaktär. Dessutom blev som en följd av dessa ynglingars resor på kontinenten så populärt att alltfler började resa. Det var framförallt äldre inom borgarklassen som började resa för nöjes skull. De ville se och uppleva nya exotiska platser. Som en följd av detta började adeln överge sitt resande ute i Europa.

Istället började de exploatera orter längs kusten. Detta resulterade i en renässans för spa-orter, som började dyka upp lite överallt. Dessutom uppstod, under 1700- och 180-talet, en fascination för kusterna och havet, som tidigare hade betraktats som farligt, okontrollerbart och nyckfullt.

Viktigt att poängtera är också att världen krympte rent mentalt sett under 1700-talets upplysningstid. Allt mellan himmel och jord skulle observeras, kategoriseras, och arkiveras. Kunskapssamlandet blev själva grundsyftet med många resor. Och slutligen, bör nämnas, att den romantiska eran som växte fram under slutet på 1700-talet resulterade i en dyrkan av det exotiska och natursköna.

Inga kommentarer: