onsdag 10 december 2008

Turismens historia - utvecklingen från Mesopotamien till 1500-talet

Turismen är en samhällelig företeelse som sträcker sig så långt tillbaka som det funnits civilisationer. Turismens utveckling har genom historien gått hand i hand med sociala, teknologiska, ekonomiska, och transportmässiga förändringar. Den är med andra ord intressant, inte bara som ett ämne i sig, utan också för att den belyser andra stora förändringar i samhällets utveckling. Turismens historia är således inte bara en skildring av människans lust att resa och behov av rekreation – den är en lika mycket en skildring av mänsklighetens utveckling.

Turismen har förändrats och fortsätter att förändras i snabb takt i och med förvandlingar i det sociala landskapet, strukturförändringar i samhället, teknologiska landvinningar, och ekonomiska förändringar, etc.

Turismens begynnelse:

Den första formen av turism uppstod med största sannolikhet i civilisationens vagga – Mesopotamien – för cirka femtusen år sedan. Detta kan man sluta sig till genom att hänvisa till områdets relativt utvecklade samhälle. Till exempel uppstod det ett överflöd av föda i området som resulterade i att människor kunde frigöras från sina jordbrukssysslor, och ägna sig åt annat. Det var den nyfunna tillgången av fritid och inkomst som var de viktigaste faktorerna till att någon form av turism uppstod vid denna tid.

Det finns visserligen inga konkreta bevis på att turism förekom under denna tid, men det är logiskt att anta att detta var fallet eftersom alla förutsättningar för resande fanns tillgängliga.

Det är först i det antika Egypten forskare funnit bevis på att turistande förekommit. Bevis, i form av graffiti, som kan härledas så långt tillbaka som 1500-talet före Kristus har upptäckts i området. Då, likt nu, var det pyramiderna och andra monument i Nildalen som lockade besökande. Några sekel senare, i det antika Grekland, började människor alltmer intressera sig för världen utanför deras direkta hemmiljö. Dock var det förstås svårt såväl som dyrt att resa under denna period. Även om forskare tror sig veta att tiotusentals människor begav sig till de antika olympiska spelen vid Olympia.

Ett av de största hindren för att utveckla turism försvann i och med romarrikets uppbyggnad, och dess prioritering av väl fungerande vägnät. Det var också först under denna tid turismen förvandlades till ett sätt att fly vardagen och vila upp sig. Ett tecken så gott som något på att Pax Romana bärgade för välfärd och blomstrande samhällen. Människor sökte sig till vattendrag där man fiskade, badade och festade. Dessutom byggdes stora fritidsanläggningar som erbjöd alla sorters moderna bekvämligheter. Många av dessa anläggningar ansågs dessutom stå utanför lagen. Likheter mellan dessa romerska lustpalats och deras särställning inför lagen för onekligen tankarna till nutida nöjescentra, som till exempel Las Vegas, Nevada.

För välbärgade romare lockade historiska platser från antika kulturer. Dessutom skickades ynglingar iväg på bildningsresor till Aten och Rhodos. ”Anledningen var att man ansåg att dessa platser var kulturens ursprung och således av betydande vikt att besöka”

Värt att notera är också att idrotten spelade en stor roll för turismen även under romarnas tid, och att samtliga resor under denna tid, likt de epoker vi redogjort för tidigare, var förunnat de välbeställda i samhället.

Efter romarrikets fall följde en nedgång i turismen. Orsakerna till detta står främst att finna i att det som hade varit gynnsamt för turismen under romarnas tid nu krackelerade. Vägar och städer förföll, den rådande freden ersattes av instabilitet i många områden, och fattigdomen bredde ut sig över Europa. Medeltiden är dock känt för en form av resande, nämligen pilgrimsresorna. Dessa utvecklades till att bli en form av prehistorisk charter, eftersom man reste i organiserad form. Det var dock inte frågan om att åka ner till Spanien och ta några öl på Pepes Bodega.

Pilgrimsresorna var blodiga företag som syftade till att slå tillbaka ”de muslimska hedningarna”. Pilgrimsresor, eller religiösa resor överlag, är dock något som haft stor betydelse i historien. Än idag vallfärdar miljontals människor, från olika kulturer, till städer och länder långt bort från sina hem för att uppleva en starkt religiös känsla.

Under 1400- och 1500-talen rådde de stora upptäckarnas tid. Sjöfarare som Columbus och Magellan utforskade stora delar av den hitintills outforskade (för oss Européer) planeten. Fascinationen av långväga upptäcktsresor är något som följt mänskligheten in i modern tid. Som exempel kan nämnas Sven Hedin, Tor Heyerdahl, och även bestigningarna av orörda bergstoppar som Mount Everest som ”besegrades” 1953.

Inga kommentarer: