onsdag 10 december 2008

Turismen då och nu - större tillgänglighet men annars ingen större skillnad

Under 1800-talet genomgick människans transportmetoder en omvälvande utveckling. Om man tidigare hade använt sig mestadels av segelfartyg, började nu användandet av ångbåtar ta fart. Än mer viktigt var järnvägarnas utbredning. Framåtskridandet av dessa två kommunikationssätt resulterade att man kunde färdas längre, och billigare, samt att det blev möjligt att schemalägga transporter på ett helt annat sätt.

1800-talets accelererande industrialiseringsprocess resulterade också i nya sociala strukturer. Bland annat föddes det en stor medelklass. Resandet blev tillängligt för allt fler människor. Det är väl just kanske detta – den ökade tillgängligheten (Den ökade tillängligheten har sedermera förvandlats till ”massturism”, vilket förstås är ett relativt nytt fenomen.) för resande för fler människor – som skiljer äldre tiders turism från den moderna turismen.

Om vi då jämför nutidens turism som har sina rötter någonstans i 1800-talet ser vi att det visar sig som så många gånger förr att tiderna förändras men människan förblir densamma.

Sportevenemang är minst lika populära nu som de var under antikens Grekland, eller i Romarriket. Det finns fortfarande nöjescentrum i olika regioner av världen som mer eller mindre står utanför lagen, likt de stora nöjesanläggningarna i Rom. I det nutida Romarriket har vi Las Vegas som en klar parallell där prostitution och hasardspel är tillåtet. Nevada är ett av undantagen.

Fascinationen för badhus som rådde under romarnas tid lever kvar än idag. Många av de badorter som bildades under den perioden är fortfarande i bruk! Det går även att skönja lite mer abstrakta paralleller till turismen under romartiden och nu. Till exempel att resandet gick ned efter söndervittrandet av Pax Romana, eftersom det försämrade transportsäkerheten, världsfreden, och den allmänna ekonomin (många hävdar att kriget mot terrorismen från USA:s sida och stigande oljepriser kommer leda till en markant minskning av resor i världen framöver).

Andra slående paralleller som kan dras är mellan studenterna på 1600-talet, som skulle ”fostras genom resan”, och dagens backpackers som drar till Indien ”för att hitta sig själva”. Och förstås de rena utbytesstudenterna, samt bildningsresor och besök på historiska platser.

Sedan kan också nämnas upptäcksresandet som alltid har fascinerat människan, och fortfarande gör det. Problemet bara är att så gott som varje liten kvadratmeter på jordens yta redan upptäckts, därför är det nu rymden som är den sista utposten – the last frontier. Rymdturismen spås en lysande framtid.

Slutligen kan nämnas att världens äldsta bevis på turism finns ingraverat på pyramiderna och daterar sig tillbaka till 1200-talet. F. Kr. Det fascinerande i sammanhanget är förstås att pyramiderna än idag är ett av världens mest besökta turistmål. Inte mycket har förändrats som sagt.

Inga kommentarer: