söndag 7 december 2008

Vad är turism?

Del 1.
Del 2. Del 3.

Inledning:

Redan på 600-talet började de första upptäcksresandena utforska Europa i en större skala. Det var vikingarna som mellan det sjätte och nionde århundradet utforskade stora delar av Europas kustlinjer. Trots deras relativt primitiva båtar kom de så långt söderut som Sicilien. Några århundraden senare tog korsfararna vid där vikingarna slutade, men deras ”upptäcktsfärder” kom till sin ände när de islamiska arméerna växte sig tillräckligt starka för att kasta ut de europeiska inkräktarna. Och när Portugal 1415 intog den marockanska kuststaden Ceuta signalerade detta starten på ”the Age of Exploration”. Under denna period, som varade i flera sekel framöver, utforskades så gott som hela världen.

Den gemensamma nämnaren för såväl, vikingarna, som korsfararna, och de stora sjöfararnas resor från 1400- till 1700-talet var jakten på guld, handels- och råvaror. Visserligen spelade förstås den mänskliga lusten att upptäcka en stor roll, men alla dessa äventyrliga resor behövde finansieras. Columbus t.ex. lockade den spanske kungen och drottningen med löften om guld och rikedomar. Och de spanska conquistadorerna ödelade stora delar av Sydamerika på grund av dess rikedomar; Nordamerikas naturtillgångar blev i slutändan dess urinvånares fall, exemplen på utforskningar i girighetens namn är otaliga. I vår tid är dock förhållandet mellan ”besökare” och urinvånare det rakt motsatta. De flesta länder arbetar aktivt med att försöka locka så många moderna conquisadores – turister - till sitt land som möjligt.

Mitt syfte med denna artikelserie är att besvara frågan om varför den moderna turismen uppstod. Och vad är det som motiverar turisten att lämna hemmets trygghet och spendera sitt sparkapital i fjärran länder? Samt, slutligen: vad innebär massturismen för turismregionen?

Turismen – ett barn av sin tid

De huvudaspekter, vad det gäller friluftslivets historia, som tas upp i boken ”Friluftshistoria” av Klas Sandell och Sverker Sörlin är mycket intressanta, och belyser hur friluftslivet (vilket ju går hand i hand med övrig turism) uppstått i takt med födelsen av nya institutioner, ideal och andra samhällsfenomen. Till exempel framhäver de att omkring förra sekelskiftet präglades friluftslivet av individuella prestationsideal, och den inspirerades av vetenskapliga expeditioner och romantisk civilisations kritik (Sandell).

Detta är föga förvånande eftersom hela västvärlden vid denna tidpunkt präglades av den viktorianska tidens ideal. Phileas Foggs resa runt jorden på 80 dagar, och fantastiska äventyrsböcker (föregångare till Science Fiction genren) av bland annat Jules Verne speglar den tidens fascination av exotiska världar och den moderna vetenskapens möjligheter. Kolonialmakterna blomstrade vid denna tidpunkt, och stormakter som Frankrike och England utforskade och koloniserade de djupaste delarna av Afrika och Sydostasien kring sekelskiftets slut. Mansidealet var en bildad äventyrare som inte fruktade något. Till exempel Stanley och Livingstone.

1 kommentar:

Lobuz sa...

Redan på 600-talet började de första upptäcksresandena utforska Europa i en större skala. Det var vikingarna som mellan det sjätte och nionde århundradet utforskade stora delar av Europas kustlinjer???.

Jag tror att det var Fenicier som för ca 3000 år sedan besökte oss med sina båtar. De tog sig till Östersjön via Scythea och Sarmatia (rysland) floder och sedan vidare till andra länder Germania, Gallia, Britania.