söndag 7 december 2008

Turism - välsignelse eller styggelse?

Del 3.
Del 1.
Del 2.

Turismen – välsignelse eller styggelse

Lars Aronsson hävdar att ungefärligen 500 miljoner internationella resande noteras årligen runt världen, och den inhemska turismen är ungefär 10 gånger större (Sandell). Dessutom sysselsätter denna industri mer än 130 miljoner människor. Siffrorna är svindlande och talar sitt tydliga språk: turismen är en av de största och viktigaste industrierna i världen.

Aronsson skriver: Samtidigt med att turismen under framförallt senare tid blivit alltmer ekonomiskt betydelsefull medför den både positiva och negativa konsekvenser i olika regioner.” (Sandell: 212). Några av de viktiga konsekvenserna är, enligt Aronsson, är ökade inkomster till både privata företag och till den offentliga sektorn, samt att den förstås skapar arbetstillfällen. Det finns dock negativa konsekvenser också. Dessa är ökade utgifter för delar av den offentliga sektorn, exploatering som en följd av kortsiktigt tänkande i utbyte mot snabba pengar, samt problem som kan relateras till turismens säsongkaraktär.

Men, även om turismen i många fall skadar miljön, innebär den ibland också ett ökat incitament för att bevara viss natur och miljö. Ingen vill ju till exempel åka till en regnskog som är totalt nedskräpad, och uthuggen. Och ingen vill se ett historiskt område som totalt förfallit. Aronsson påpekar också att turismen bidrar till vissa kulturvärden och traditioner bevaras. Ett exempel jag kan komma på från egen erfarenhet är många av de Maoriska uppvisningarna av traditionella ritualer under mitt besök på Nya Zeeland. Detta kan också vara ett exempel på någonting negativt i vissa fall. Eller som Aronsson uttrycker det: ”…den lokala kulturen blir kommersialiserad så att den förlorar sitt ursprungsvärde” (Sandell: 213).

Exploatering av värdefulla naturområden, samt en rubbning av den lokala sociala karaktären har länge varit ett problem. Många hävdar dessutom att detta är ett problem som bara kommer öka i framtiden. Detta är säkert sant, men jag skulle nog ändå vilja se turismen mer som en välsignelse än en styggelse. De goda effekterna uppväger de onda.

Många länders ekonomi skulle säkert kollapsa totalt om den globala turismen stagnerade alltför mycket. Dessutom går trenden, som jag skönjer den, alltmer mot ”autentiska upplevelser”, och detta skapar ytterligare incitament för lokala regioner runt om världen att bevara sina kulturskatter, sin tradition, och sin miljö.

Turister är inte längre blodtörstiga vikingar, eller guldhungriga conquisadorer, på jakt efter områden att plundra. Turisten är istället, som oftast, en människa som värdesätter jordens unika särdrag, och verkar, medvetet eller omedvetet, för att bevara dem.


Källor:

Historiska fakta är hämtade från ”A history of world societies”. Buckler, McKay, Hill. A history of world societies. Boston: Houghton Mifflin Company, 1996.

“Friluftshistoria”. Sandell, Klas, Sörlin, Sverker. 1999. Carlsson bokförlag.

Inga kommentarer: